Na izi na kahlico

Od 0 do 6 let

 

SOČUTNI SPLETNI TRENING ODVAJANJA OD PLENIC V LE 7 DNEH

 

Nepogrešljivo orodje za starše, ki želijo svojemu dojenčku ali malčku ponuditi najboljšo izkušnjo privajanja na kahlico.

 

Spletni virtualni trening je primeren tako za mlade starše (dojenček je pripravljen takoj, ko lahko sedi), pa tudi za tiste, ki imajo doma že malčke, pomagal pa bo tudi starejšim otrokom, ki imajo težave s suhostjo.

Kupi spletni virtualni trening!
Zakaj je pomembno, da otroka kmalu odvadimo od plenic?

Tudi ti razmišljaš, da bo otrok suh, ko bo pripravljen za to? Kaj pa, če ti povem, da je pripravljen takoj, ko lahko sedi? Le pustiti mu moramo, da pozitivno doživi to izkušnjo. Suh je lahko že v
7 dneh in to povsem na spontano!

PREDNOSTI SO:

 • Suhost pomeni za otroka velik korak pri samostojnosti, posledica samostojnosti pa je samozavest ( »zmorem sam«)
 • Izogib občutka sramu, ko gre za pozno odvajanje (tako iz strani starša kot iz strani otroka)
 • Konec vnete kože na in okoli ritke
 • Manjša možnost za uroinfekte in vnetja sečil
 • Lažje rokovanje z urinskimi testi, ki spremljajo redne sistematske preglede
 • Pomemben prihranek denarja – dnevno približno porabimo 6 plenic, to je 180 plenic mesečno, povprečni mesečni stroški za nakup so 60 EUR, na leto 720 EUR
 • Skrb za okolje, saj so plenice odpadek, ki obremenjuje okolje
 • Prej kot se otrok začne odvajati od plenic, bolj “normalno” mu bo to, manj bo upiranja in lažje bo spontano začel zadrževati ter uporabljati kahlico ali stranišče

 

Kako deluje spletni virtualni trening?

V spletnem treningu NA IZI NA KAHLICO otroka v nič ne silimo, ga ne “forsiramo” ali mu vsiljujemo svojih pričakovanj. Enostavno zaupamo, da bo otrok sledil svoji naravni genialnosti in mu pomagamo z znanstveno podprtimi spodbudami.

Teoretična osnova

Vsak modul bomo začeli s teoretično osnovo, ki ti bo pomagala razumeti otrokove potrebe, razvoj in sposobnosti.

Korak za korakom navodila

V vsakem modulu bodo predstavljena jasna in zelo enostavna navodila, ki bodo otroku pomagala korak za korakom do suhosti.

Skupinski coaching

Ob zaključku vsakega modula se bomo dobili na spletnem skupinskem coachingu, kjer se bomo pogovarjali o izzivih iz prakse in iskali najbolj praktične rešitve.

4 tedni, 4 moduli

V 4 tednih bomo predelali 4 module in spoznali ter tudi v praksi preizkusili praktične tehnike, ki ti bodo pomagale, da bo otrok do konca spletnega treninga suh.

Kaj vama bo z otrokom prihranjeno v procesu odvajanja od plenic?

Če se odvajanja od plenic lotimo napačno, lahko ta proces postane nadvse stresen tako za otroka kot tudi za starše. V spletnem treningu NA IZI NA KAHLICO boš dobila konkretne odgovore na stvari o katerih še nimaš jasnosti, izognila se boš klasičnim napakam in sebi ter otroku prihranila številne izzive: 

 • Ker so plenice za enkratno uporabo “udobne” otrok ne dobi občutka neudobja in se tako ne razvije njegova notranja motivacija za privajanje na suhost
 • Otrok ne pokaže želje po uporabi kahlice, zato mislimo, da še ni “pripravljen” 
 • Bojimo se, da bi mu s spodbujanjem ustvarili “travmo”
 • Ko naša pričakovanja niso uresničena, sami doživimo stres in tega odražamo na otroka 
 • Postanemo jezni, ko otrok zaradi potrebe po gibanju noče sedeti na kahlici in se odziva z “ne” 
 • Začnemo se bati konfliktnih situacij in zato odlašamo z jasnim sistemom, tako pa otroka zmedemo, saj enkrat velja pravilo kahlice, drugič pa ne
 • Zmeda je še večja, ko poslušamo različne strokovnjake, čakamo na “pravi čas”, odlašamo do počitnic …
 • Ko otrok še kar ni in ni suh, se začarani krog samo še krepi in stiska vseh udeleženih se poglablja 

Program spletnega treninga in vsebina modulov

Moduli so pripravljeni tako, da napredujemo postopoma, skozi posamezne stopnje pa tudi spoznavamo prijeme in tehnike za različna starostna obdobja – od 0 do 6 let.

Uvod

Za začetek se bomo spoznali in se pogovorili o vaših izzivih, spoznali bomo zakaj je tako pomembno, da otroka na suhost privadimo spontano, brez pritiska in ustvarjanja travm, pogovorili se bomo tudi o klasičnih napakah.

Optimalen scenarij: zgodnje odvajanje

Skozi pričanja znanstvenikov bomo spoznali, zakaj je otrok pripravljen na odvajanje že od takrat, ko začne sedeti. Korak za korakom bomo spoznavali pristop, ki omogoča, da dojenček postane suh v le 7 dneh in to povsem spontano in brez vsakega pritiska.

Tradicionalen pristop odvajanja

Večina staršev otroke začne odvajati pri 1,5 do 2,5 leta starosti. Otrok ima takrat že razvite določene karakteristike, ki jih moramo pri privajanju na suhost upoštevati. Spoznali bomo, kako slediti otroku in kakšen postopek odvajanja izbrati glede na osebnostne značilnosti. 

Ko ne gre in ne gre ...

Spoznali se bomo z različnimi situacijami, ko ne gre vse po maslu (močenje postelje, vztrajno kakanje v plenico, zaprtost, histerično izogibanje stranišča, ki nakazuje na travmatično izkušnjo iz preteklosti …) in seveda za vsak primer tudi spoznali, kako se uspešno soočiti s težavo ter jo premagati.

Pripomočki in okolje

Za uspeh je pomembno tudi okolje v katerem otroka odvajamo od pleničk, zato se bomo posvetili tudi optimalnemu opremljanju doma. Spoznali bomo tudi, kakšne pripomočke potrebujemo (kahlica in ostalo) ter kako otroka spodbuditi, da bo te pripomočke začel uporabljati samostojno.

Psihična priprava staršev

Starši se premalo zavedamo, kako s svojim psihičnim stanjem vplivamo na našega otroka. Pogosto je ravno naša nepripravljenost kriva, da se zaplete pri odvajanju od pleničk, zato se bomo poglobili tudi v to, kako lahko sprostimo svoja pričakovanja, začnemo uživati v procesu in se izognemo stresu.

Cena programa

Spletni virtualni trening NA IZI NA KAHLICO bo prvič potekal kot pilotni projekt, to pa pomeni, da bo njegova vsebina “živa”, prilagojena vam in vašim specifičnim izzivom. S tem namenom bo trening tokrat izjemoma vključeval tudi skupinski coaching, ki bo namenjen vašim vprašanjem. Prosila vas bom, da podpišete soglasje, ki mi bo omogočalo, da posnetke naših skupinskih pogovorov v audio izvedbi uporabim tudi za prihodnje treninge., vesela pa bom tudi, če boste z mano delili svoje uspehe in priporočila. Skupinski cocahingi so dragocen dodatek, v zahvalo, ker boste na ta način pomagali pri ustvarjanju še bolj kakovostnega spletnega treninga, pa bodo povsem brezplačni. Če bi si želeli še bolj individualne obravnave, lahko zaprosite tudi za individualni posvet z obiskom na vašem domu ali preko Skypa. Na ta način bom lahko pregledala, kako vaše uvajanje poteka v praksi, pri tem diagnosticirala napake in vas usmerila v bolj konstruktivne pristope.

 ČE VAM PLAČILA PREKO SPLETA NISO BLIZU, MI PIŠITE NA E-NASLOV IZA.PINTAR86@GMAIL.COM IN POSLALA VAM BOM PREDRAČUN, KI GA BOSTE LAHKO PORAVNALI Z NAKAZILOM NA TRR ALI PA PREPROSTO KOT KLASIČNO POLOŽNICO.

 Ob nakupu soglašate s pogoji, ki so objavljeni na tej spletni strani. Plačilo je izvršeno na TRR podjetja Špenglar Rok Pintar s.p.
Cesta Notranjskega odreda 60, 1317 Sodražica. Po končanem programu boste prejeli račun.

Moje zgodbe, ki dokazujejo, da trening NA IZI NA KAHLICO res deluje:

Moji trije otroci so si zelo različni, logično, vsak od njih je edinstven. Pri vseh treh sem pričela z odvajanjem od plenic takoj, ko so imeli hrbteničko dovolj močno in jim je omogočala sedenje na kahlici, to pomeni med 6. in 8. mesecem. Sledila sem vsakemu otroku posebej. To je bil prijeten del dnevnih opravil. Prva hčerka je bila suha, brez plenice pri 15. mesecih, druga hčerka pri 14. mesecih in nato deček, ki nas je čisto presenetil, saj sem najprej mislila, da ker je fantek bo malo bolj pozen (vsaj tako je pričakovano in povedano v družbi), pa je porušil vse mite. Suh je bil pri 13. mesecih.

Da ne bo pomote, tu ne gre za tekmovalnost, kdo bo prej. Gre za izkušnjo, da je to mogoče pri otroku doseči zelo zgodaj, da otrok to zmore, če ima dobro podporno okolje, ki ga zanj pripravi starš. Z vedenjem o tem, kako lahko to za otroka storimo, kako ga opazujemo, kako mu sledimo, kako mu pomagamo. Meni osebno je bilo odvajanje od pleničk v prvem letu otrokovega življenja ena najbolj »lušnih« opravil. Vsi trije moji otroci so s suhostjo pridobili lastno izkušnjo, da zmorejo tako kot mi odrasli potrebo opraviti v kahlico oziroma na stranišče. Če bi že lahko govorili, bi od njih slišali: »Juhej, zmorem sam«.

Kot vzgojiteljica z 12 leti delovnih izkušenj v vrtcu pa sem izkusila tudi z ostalimi otroci veliko situacij na tem področju. Prijetnih in manj prijetnih. V skupini z enoletniki je bilo vedno veselje, hvaležnost, ko je otrok uspel brez pleničke. V skupini s starejšimi otroci pa je prišlo tudi do manj ljubih situacij. Otrok v plenički pri treh letih je od odrasle osebe potreboval veliko več spodbude, potrpljenja, časa. Pogosto je tak otrok izrazil sram, saj se je zavedal, da vrstniki že zmorejo sami opraviti potrebo, medtem ko on potrebuje pleničko. Absolutno, s sodelovanjem staršev in vzgojiteljice se je odvadil od pleničke tudi triletni otrok. Vendar vedno se sprašujem: »Ali je res potrebno, da otrok doživi tako situacijo, ali lahko odrasli z dobro podporo pomagamo, da se zgodi suhost prej in ga s tem podpremo v samostojnosti?«.

Iza Pintar

Šepetalka otrok

Na kahlico, na izi!

Sodeluj v pilotski verziji treninga in reci plenicam adijo!